Så designar och beställer du en gravsten

Du designar och beställer en gravsten med 5 enkla steg. I vårt ritverktyg kan du välja mellan flera olika modeller, typsnitt och symboler för att skapa en personlig gravsten. Om du vill ha hjälp med designen eller har andra önskemål kan du kryssa i en ruta längst ner inne i ritverktyget, eller lägga en kommentar på sista sidan, så kontaktar vi dig för manuell hantering efter det att beställningen är lagd.

01

Välj modell

Liggande eller stående? Med eller utan minnesskåp? Välj vilken gravstens-modell som du tycker bäst om.

02

Börja designa

När du har valt modell, klicka på “Börja designa”, så skickas du vidare till ritverktyget.

03

Ritverktyget

Designa gravstenen genom att välja text, typsnitt och symboler. När du känner dig klar – klicka på ”Gå vidare”.

04

Spara & dela

När du är klar visas en sammanställning av designen. Du kan spara, ändra och/eller dela den med andra.

05

Godkänn

När du är nöjd, bekräfta designen, fyll i formuläret på sista sidan och klicka på ”Skicka beställning”. Klart!

Vad händer sen?

Varje kyrkogård har olika regler för gravstenarnas utformning och dessa kan variera beroende på i vilket kvarter gravplatsen ligger. Därför krävs först ett godkännande från förvaltningen, vilket gäller alla gravstenar, oavsett leverantör. Tiden det tar att få ett godkännande kan variera. Vi på Hi Unity sköter ansökan och kontakten med kyrkogårdsförvaltningen åt dig. När kyrkogårdsförvaltningen meddelar sitt beslut får du ett bekräftelsemail från oss.

Först när du och kyrkogårdsförvaltningen har godkänt gravstenens design kan produktionen börja. Från godkänt förslag vid beställning av silverfärgad gravsten tar tillverkningen cirka 2–3 veckor. Önskar du snabbare produktion kan du höra av dig till oss, så stämmer vi av med produktionen om vilka möjligheter som finns att uppfylla dina önskemål. Vi håller dig uppdaterad om när monteringen kan genomföras.

Leveranstiden (produktion och montering) är vanligtvis 4–6 veckor efter att du och kyrkogårdsförvaltningen har gett sitt godkännande och fakturan är betald. En faktura med 10 dagars betalningsvillkor, skickas till dig när produktionen startar.

Vi har fördelen att kunna producera snabbt men det är dock viktigt att komma ihåg att säsongen styr när själva monteringen av gravstenen kan ske. Gravstenar monteras sällan under vintermånaderna då det är tjäle i marken. Vi håller dig uppdaterad om när monteringen kan genomföras. Montering på de olika kyrkogårdarna utförs av montörer och i enlighet med lokala lagar och förordningar.

Du kanske vill ha en annan symbol, flera symboler, en egen bild, lägga till en namnsignatur, byta typsnitt, lägga till andra språk eller har önskemål om att placera graveringen på ett annat sätt? Om du har speciella önskemål angående din beställning – maila till order@hiunity.se. Glöm inte märka mailet med ditt ordernummer som du får efter att du har lagt beställningen. Därefter kontaktar vi dig för prisuppgifter och manuell hantering.

Du kan beställa en gravsten på plats hos en av våra återförsäljare, eller direkt av oss digitalt. Du hittar våra återförsäljare under fliken “Samarbeten”. Du är varmt välkommen att kontakta oss så guidar vi dig rätt.

Inte valt gravplats ännu?

Om du inte har valt gravplats ännu rekommenderar vi dig att du kontaktar den tilltänkta kyrkogårdsförvaltningen innan du beställer den gravstensmodell som du tänkt dig. I de fall där det redan finns en gravplats sedan innan, behöver du förhålla dig till de regler som finns för just det kvarteret. I andra fall så kanske du hittar en gravsten som du tycker om och som du därefter kan rådfråga kyrkogårdsförvaltningen om på vilket kvarter just den modellen får stå. Alla stenar, oavsett leverantör, måste godkännas av kyrkogårdsförvaltningen innan de kan monteras vid den valda gravplatsen.

Inne på ”Frågor och svar” kan du ta del av mer information kring beställning, leverans, produkt och allmänna frågor.