Frågor och svar

Här har vi samlat vanliga frågor och svar. Om du inte hittar svaret på just din fråga är du varmt välkommen att kontakta oss.

Beställning, produktion och leverans

Du kan beställa en gravsten på plats hos en av våra återförsäljare, eller direkt av oss digitalt. Du hittar våra återförsäljare under fliken “Samarbeten”. Du är också varmt välkommen att kontakta oss så guidar vi dig rätt.

Du designar och beställer en gravsten med 5 enkla steg. I vårt ritverktyg kan du välja mellan flera olika modeller, typsnitt och symboler för att skapa en personlig gravsten. Om du vill ha hjälp med designen eller har andra önskemål kan du kryssa i en ruta längst ner inne i ritverktyget, eller lägga en kommentar på sista sidan, så kontaktar vi dig för manuell hantering efter det att beställningen är lagd

 1. Välj modell
  Liggande eller stående? Med eller utan minnesskåp? Välj vilken gravstens-modell som du tycker bäst om.
 2. Börja designa
  När du har valt modell, klicka på “Börja designa”, så skickas du vidare till ritverktyget.
 3. Ritverktyget
  Designa gravstenen genom att välja text, typsnitt och symboler. När du känner dig klar – klicka på ”Gå vidare”.
 4. Spara & dela
  När du är klar visas en sammanställning av designen. Du kan spara, ändra och/eller dela den med andra.
 5. Godkänn
  När du är nöjd, bekräfta designen, fyll i formuläret på sista sidan och klicka på ”Skicka beställning”. Klart!Vad som händer sen kan du läsa mer om i vår beställningsguide.

I vårt sortiment finner du gravstenar från 19.995 kr inkl moms. I priset ingår även montering. I ritverktyget ser du de olika val du kan göra och vad din design kommer att kosta. Vill du ha hjälp med en egen design utöver de val som finns i ritverktyget så hjälper vi dig med det. Beroende på designens utformning, motiv eller detaljrikedom kan en extra kostnad tillkomma. Kontakta gärna oss med dina önskemål så återkommer vi med prisuppgifter.

Montering ingår i priset*. Fraktkostnaden tillkommer och summan beror på var i landet gravstenen ska monteras.
*Gäller ej Gotland. Kontakta oss för pris.
Leveranstiden (produktion och montering) är vanligtvis 4–6 veckor efter att du och kyrkogårdsförvaltningen har gett sitt godkännande och fakturan är betald. En faktura med 10 dagars betalningsvillkor, skickas till dig när produktionen startar.
När du samt kyrkogårdsförvaltningen har kontrollerat och godkänt designen på gravstenen påbörjas produktionen. Efter det får du en faktura med 10 dagars betalningsvillkor.

Om du inte har valt gravplats ännu rekommenderar vi dig att du kontaktar den tilltänkta kyrkogårdsförvaltningen innan du beställer den gravstensmodell som du tänkt dig. I de fall där det finns en gravplats sedan innan, behöver du förhålla dig till de regler som finns för just det kvarteret. I andra fall så kanske du hittar en gravsten som du tycker om och som du därefter kan rådfråga kyrkogårdsförvaltningen om på vilket kvarter just den modellen får stå. Alla stenar, oavsett leverantör, måste godkännas av kyrkogårdsförvaltningen innan de kan monteras vid den valda gravplatsen.

Alla stenar, oavsett leverantör, måste godkännas av kyrkogårdsförvaltningen innan de kan monteras vid den valda gravplatsen. När du har bekräftat din beställning skickar vi den tillsammans med en ansökan till kyrkogårdsförvaltningen. Om du inte har valt gravplats ännu rekommenderar vi att du kontaktar den tilltänkta kyrkogården före du beställer gravstenen.
Varje kyrkogård har olika regler för gravstenarnas utformning och dessa kan variera beroende på i vilket kvarter gravplatsen ligger. Därför krävs först ett godkännande från förvaltningen, vilket gäller alla gravstenar, oavsett leverantör. Tiden det tar att få ett godkännande kan variera. Vi på Hi Unity sköter ansökan och kontakten med kyrkogårdsförvaltningen åt dig. När kyrkogårdsförvaltningen meddelar sitt beslut får du ett bekräftelsemail från oss. Därefter startar produktionen och fakturan skickas ut.
Först när du och kyrkogårdsförvaltningen har godkänt gravstenens design kan produktionen börja. Från godkänt förslag vid beställning av silverfärgad gravsten tar tillverkningen cirka 2–3 veckor. Önskar du snabbare produktion kan du höra av dig till oss, så stämmer vi av med produktionen om vilka möjligheter som finns att uppfylla dina önskemål. Vi håller dig uppdaterad om när monteringen kan genomföras.
Vi har fördelen att kunna producera snabbt men det är dock viktigt att komma ihåg att säsongen styr när själva monteringen av gravstenen kan ske. Gravstenar monteras sällan under vintermånaderna då det är tjäle i marken. Vi håller dig uppdaterad om när monteringen kan genomföras. Montering på de olika kyrkogårdarna utförs av montörer och i enlighet med lokala lagar och förordningar. Den synliga bottenplattan monteras till viss del under mark med cirka 15–20 mm synlighet. Lutning på mark avgör synlig del. Monteringskostnaden ingår i priset.

Design

Nej, det behöver du inte och detta är vi unika med att kunna erbjuda. Vi tycker att en gravsten alltid ska kännas fin och personlig för den som vilar där. Därför byter vi ut framsidans graverade del, när det blir dags att gravera in ytterligare namn. Då finns det även möjlighet att ändra både text och motiv. Kontakta din återförsäljare eller oss direkt så hjälper vi dig med design och prisuppgifter.

Du kanske vill ha en annan symbol, flera symboler, en egen bild, lägga till en namnsignatur, byta typsnitt, lägga till andra språk eller har önskemål om att placera graveringen på ett annat sätt? Om du har speciella önskemål angående din beställning – maila till order@hiunity.se. Glöm inte märka mailet med ditt ordernummer som du får efter att du har lagt beställningen. Därefter kontaktar vi dig för prisuppgifter och manuell hantering.

Ja, om kvalitet samt etik tillåter. Det är kyrkogårdsförvaltningen som tar det slutgiltliga beslutet om vad som är godkänt eller ej. Pris beror på fotografiets kvalitet och ges mot offert.
Ja, om kvalitet samt etik tillåter. Det är kyrkogårdsförvaltningen som tar det slutgiltiga beslutet om vad som är godkänt eller ej. Egna motiv och bilder kan med fördel graveras på ytan. Pris ges mot offert.

Ja! Du väljer själv hur du vill att gravstenen ska se ut. En eller flera symboler, kort minnestext eller lång vers. Vi hjälper dig att ta fram en gravsten så som du vill ha den så länge kvalitet samt etik tillåter. Det är kyrkogårdsförvaltningen som tar det slutgiltiga beslutet om vad som är godkänt eller ej

Ja, de två ytorna går att få i enhetligt utförande eller i kombination, med t.ex. spegelblank framsida och sidor samt bakstycke i borstat stål.

Allmänna frågor

Vi tycker att det borde vara en självklarhet, att en bransch som jobbar med döden ska vara med och bidra till livet. Genom att beställa en gravsten hos Hi Unity stödjer du forskning som förlänger liv. I slutpriset för varje gravsten ingår 333 kronor som går oavkortat till en fond som du väljer. Om du väljer Valfri fond, fördelar vi gåvosumman till någon av fonderna.

Vi värnar om svensk tillverkning, därför produceras våra produkter i Karlskrona, Blekinge, av professionella hantverkare med lång erfarenhet och stort kunnande.
En gravsten placeras på en kyrkogård. Minnessten kan du placera i t.ex. hemmet eller i trädgården och är ett fint sätt att hedra och minnas både människor och älskade husdjur.

Hållbarhet är väldigt viktigt för oss. Våra produkter är svensktillverkade av 80 % återvunnet rostfritt stål. Vid konstruktion och formgivning tar vi hänsyn till att det ska vara enkelt att byta ut delar av produkterna om skada skulle uppstå. Produkterna är även enkla att plocka isär för återvinning när tiden är inne för det. Du kan läsa mer om vårt hållbarhetsarbete här.

Du väljer själv om du vill gravera minnestexter på gravstenen eller ej. En minnestext som placeras ovanför personens namn kan till exempel vara korta meningar och ord för att minnas en kär närstående så som: Vår älskade, Vi minns, Vila i frid, Alltid älskad.

En minnestext som placeras under namnet kan med fördel vara lite längre. Exempel på texter som brukar graveras för att minnas en kär närstående kan till exempel vara ett favoritstycke ur en sång eller dikt, hur den närstående minns av dem som lever kvar eller något som speglar personens liv eller personlighet.

Material och konstruktion

Gravstenarna är tillverkade i rostfritt stål. Det rostfria materialet används främst inom lastbilsindustrin och som detaljer på båtar och är av mycket hög kvalitet. Materialet har även genomgått klimattester på ett oberoende testinstitut med simulering av de olika årstiderna: sträng kyla, värme samt värme/fukt. Produkterna klarade kvalitetssäkringen och inga förändringar noterades trots det tuffa klimatet som produkterna testades för. Konstruktionen är avsedd för att hålla i decennier vid rätt skötsel.

Vi använder laminerat glas på samtliga produkter som har ett minnesskåp. I laminerat säkerhetsglas häftar glassplittret fast vid plastfolien och minimerar risken för skärskador. Tjockleken varierar beroende på modell.
Alla våra gravstenar är uppbyggda som ett modulsystem. Detta gör det lätt att byta ut olika delar om behov uppstår. Bytet kan dessutom oftast ske på plats.
Våra produkter är producerade i Blekinge av erfarna och kunniga hantverkare. Det är dock en utmaning att hantera blankt material under tillverkningsprocessen och innan den keramiska ytbehandlingen är gjord. Det kan därför uppkomma små repor under det tidiga skedet i produktionen. När den keramiska behandlingen är gjord, skyddas materialets ytskikt och framtida skötsel underlättas.
Rostfritt stål påverkas precis som andra material som står ute under en längre tid. En gravsten i stål är lättskött i och med den blanka ytan, vilket underlättar underhållet eftersom smuts inte fäster lika bra. Ju mer kontinuerligt du underhåller din gravsten desto finare kommer den att vara under en längre tid. Den blir också lättare att tvätta av. Väder, miljö och dess omgivning har en avgörande roll, liksom hur utsatt gravstenen är för förorenad luft, mossa och fågelspillning etc. Även rostfritt stål kan börja rosta vid oaktsamhet. Produktens spegelblanka yta gör dock att rosten inte får fäste lika lätt. Tänk på att allt material som är blankt är mer känsligt om det hanteras ovarsamt. Undvik därför alla rengöringsmedel som innehåller frätande syror och rengöringsverktyg med slipande egenskaper som kan påverka ytskiktet.
Ja, de gravstensmodeller som har ett minnesskåp med dörr (Lemuria och Luna), de går att låsa. Du sätter dit ett eget hänglås på baksidan om du vill.
För de låsbara gravstensmodellerna (Lemuria och Luna) är dörren monterad på höger sida. Du öppnar skåpet enklast genom att trycka till en ögla på baksidan. Denna låsögla fungerar också som låsmekanism där du kan hänga ditt hänglås.

Ja, minnesskåpet är inte helt tätslutande. Om det skulle komma in mycket vatten i minnesskåpet avleder bottenplattans dräneringshål vattnet ner i marken så att gåvorna undviker att stå i vatten.

Ja, det går bra men tänk på att:

 • Undvik att ha andra gåvor i skåpet så att dessa inte riskerar att skadas av värmen eller fatta eld.
 • När ljuset brinner blir det väldigt varmt både inuti och utanpå gravstenen.
 • Inte ställa ljuset för nära glaset för att undvika sot.

Vi rekommenderar LED-ljus. De skiner väldigt länge och medför ingen risk om du väljer att även ha gåvor inne i skåpet. LED-ljus får även vara ifred från fåglar som tycker om stearin. Tänk på miljön. När LED-ljuset är förbrukat räknas detta som elavfall, och ska lämnas till en återvinningscentral när de slocknat.

Vi graverar alla våra stålprodukter med laser, vilket ger noggrannhet, precision och stora möjligheter!

Underhåll

Gravstenen rengörs enklast med vatten, rekommenderat rengöringsmedel (såpa, fönsterputs eller annan mild allrengöring går också bra) och en mjuk microfibertrasa.

Skötselråd Headstone Hi

 1. Skölj av gravstenen med vatten för att få bort löst sittande smuts och damm.
 2. Applicera rengöringsmedlet och vänta en liten stund.
 3. Skölj av gravstenen med vatten igen. Vid kraftigt nedsmutsade ytor, upprepa tvättproceduren.
 4. Torka därefter försiktigt bort vattendropparna med microfiberduk.
 5. Klart!

Tänk på:

 • Undvik alla rengöringsmedel som innehåller frätande syror och rengöringsverktyg såsom svampar, papper, trasor med slipande egenskaper som kan påverka ytskiktet.
 • Den rostfria plåten är behandlad för att skydda mot repor, men se ändå till att det inte ligger kvar grus eller annat som kan repa ytan när du torkar av.
 • Finns det planterade växter tätt intill gravstenen, täck gärna över dessa då du applicerar rengöringsmedel för att undvika att dessa får stänk på sina blad.
 • Rengöring görs vid behov men lämpligen minst 1 gång per år. Om gravstenen till exempel står under ett träd rekommenderar vi mer kontinuerlig rengöring än om produkten står helt fritt.